Hovězí vývar. Taková klasika a přitom je to to nejlepší, co pro sebe můžeme v průběhu zimy uvařit. Trošku jsem u toho teda experimentovala a nejsou tam úplně klasické ingredience, ale to už záleží na každém, jaké dobroty si do vývaru přidá.
Není na tom vůbec nic těžkého. V podstatě dáme jenom ingredience do hrnce a čekáme až se všechno uvaří.
A k čemu jsou dobré ty „zvláštní ingredience“?
Kurkuma – podporuje trávení a působí proti zažívacím obtížím
Hlíva ústřičná – stimuluje imunitu, působí na bakteriální, virové a plísňové infekce, je účinnou prevencí nádorů. Zlepšuje metabolismus, aktivuje slinivku břišní, prevence i léčba cukrovky, snižuje cholesterol a upravuje krevní tlak
Rosolovka stříbrná – zvlhčuje plíce, žaludek a ledviny, dále posiluje kosti, napomáhá udržovat optimální váhu a poskytuje řádné provlhčení kůže. Lze používat do jakéhokoliv vývaru, jelikož je bez chuti a zápachu :). A z kosmetického hlediska udržuje vlhkou, hebkou a pružnou pokožku, což by mohlo zajímat převážně dámy 🙂
Černý sezam – posiluje ledviny a játra, tvoří krev a jinové tekutiny, zvlhčuje střeva, působí tonizačně
A proč ho vařit?
- je zahřívající a posilující
- doplňuje čchi, rodí krev a tělesné tekutiny
- zpevňuje střed
- posiluje svaly, šlachy a kosti
A kdy je dobré si vývar připravit ? V zásadě kdykoliv, ale ideálně v těchto situacích:
- při oslabení čchi a jangu; při vyčerpání, nedostatku motivace, přecitlivělosti na chlad, oslabené imunitě, slabosti spojené s vyčerpáním fyzickým, duševním, věkem, nebo jejich kombinací, v době rekonvalescence, k celkovému posílení
- vhodné jako posilující ranní polévka s nakrájenou čerstvou zeleninou naklíčenými semínky např. řeřichou nebo obilím
- Hovězí maso a kosti
- kurkuma
- mrkev
- celer
- petržel
- cibule
- hlíva ústřičná
- rosolovka stříbrná
- bobkový list
- nové koření
- pepř celý
- koriandr (není povinný)
- zázvor
- sůl
- mořské řasy wakame
- libeček nebo petrželová nať
- Dáme vařit hrnec studené vody (dostatečné množství, aby maso bylo zcela ponořené).
- Přidáme špetku kurkumy, kořenovou zeleninu cibuli, bobkový list, koriandr, hlívu ústřičnou, rosolovku stříbrnou, kousek zázvoru nakrájeného na plátky, plátek wakame (o velikosti 2 poštovních známek) a petrželovou nebo libečkovou nať.
- Vše přivedeme do varu, osolíme a vaříme 2-6 hodin (má-li být maso dále použito, je třeba po 1,5 -2 h vyjmout z vývaru; kosti vložit zpět do vývaru).
- Po uvaření vývar scedíme a pevné části vyhodíme.
Napsat komentář